Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

2009.08.22

Receptek

 

 

Sav-a-júj cukor                                     

Hozzávalók:
- egy kis csepp tej
- 1 kiskanál cukor
- 4 csepp citrom

Tedd a serpenyőbe a cukrot, a citromot és a tejet! Pirítsd meg egy kiskanállal igazgatva (hogy ne folyjon szét!) Ha kész, világosbarna színű lesz. Hűtsd ki! Jó étvágyat!


Töklé

Hozzávalók:
-sütőtök
-méz
-almalé vagy tej
- őrölt szerecsendió vagy fahéj

Kettévágsz egy tököt, eltávolítod a magokat. A vágási felülettel lefele sütőbe teszed egy sütopapírral kibélelt tepsibe. 180 fokon sütöd kb. 1/2 - 1 órát. Mikor evéshez elég puha lenne, kiveszed, kiszeded a belsejét, és hagyod kihűlni. Majd botmixerrel pépesíted. Ízlés szerint mézet, almalevet vagy tejet adhatsz hozzá. Egy kis őrölt szerecsendió vagy fahéj is nagyon jól feldobja!

Tökös rétes

Hozzávalók:
- kb. 1,5 kilós tök
- kevés olaj
- 10-15 dkg cukor
- 3 kávéskanál fajéj
- 1 kg levelestészta
- pár evőkanál zsemlemorzsa vagy gríz
- 1 tojás

Elkészítés:
Hámozd meg a tököt, vágd ki a magházát, majd reszeld le egy nagylyukú reszelőn. Párold kevés olajon 10-15 dkg cukorral, 3 kávéskanál fahéjjal, gyakori keverés mellett, amíg el nem párolog a leve (amit a párolás elején eresztett). Ha kész van, hagyd kihűlni. A leveles tésztát szedd három egyenlő részre. Nyújtsd ki, a tepsid méretének megfelelően. Szórj egy csíkban egy evőkanál zsemlemorzsát vagy grízt, majd halmozd rá a kihűlt, párolt tök harmadát. Tekerd össze, tedd be a tepsibe, kend meg a tetejét tojással, majd helyezd a 220°C-ra előmelegített sütőbe.
10 perc múlva nézz be a sütőbe, lassan kezd elkészülni.
Ha úgy ítéled, vedd ki, és már eheted is. (Hidegen még finomabb!)


Vajsör

Hozzávalók:
- 20 gramm vaj
- 2 evőkanál cukor
- fél liter tej
- fahéj

Elkészítés:
A vajban pirítsd meg a két evőkanál cukrot, majd mikor már a cukor barnára pirult, engedd fel fél liter forró tejjel. Állandóan kevergetve forrald habzásig, majd ízesítsd meg őrölt fahéjjal.




Boszorkánykoktél

Hozzávalók:
- tej
- cukor
- 1 vaníliarúd
- tejszínhab
- fahéj

A cukrot beletesszük egy edénybe, és lassú tűzön hagyjuk karamellizálódni. Ekkor felöntjük a hideg tejjel, és addig kavarjuk, amíg fel nem olvad a karamell. A vaníliarudat félbevágjuk, és kikaparjuk a belsejét, majd a héjával együtt belefőzzük az italba. Pár perc főzés után levesszük a tűzről, bögrékbe öntjük, a tetejére tejszínhabot teszünk, és megszórjuk fahéjjal.

 

Három Seprő turmix

Hozzávalók:
-10dkg málna
-2dl tej
-2 evőkanál méz
- fél pohár víz (kb. 1 - 1,5 dl)

A jól megmosott málnát beleteszed turmixgépbe, hozzáöntöd a 2 dl tejet és a 2 evőkanál mézet. Összeturmixolod. Ha márt látod hogy elég folyós akkor megkóstolhatod. Ha édesebben szereted, ízlés szerint teszel hozzá még egy kevés mézet! Lehűtöd a hűtőben, és már ihatod is!


     MÁR KAPHATÓ az angol Harry Potter and the Deathly Hallows!!!




RECEPTEK



Boszorkánykoktél

Hozzávalók:
- tej
- cukor
- 1 vaníliarúd
- tejszínhab
- fahéj

A cukrot beletesszük egy edénybe, és lassú tűzön hagyjuk karamellizálódni. Ekkor felöntjük a hideg tejjel, és addig kavarjuk, amíg fel nem olvad a karamell. A vaníliarudat félbevágjuk, és kikaparjuk a belsejét, majd a héjával együtt belefőzzük az italba. Pár perc főzés után levesszük a tűzről, bögrékbe öntjük, a tetejére tejszínhabot teszünk, és megszórjuk fahéjjal.



Boszorkánysüti

Hozzávalók:
- 30 dkg háztartási keksz összetörve
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió durvára vágva
- 1 kocka Ráma
- 2 egész tojás
- 20 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál kakaó
- minyonpapír

Elkészítés:
A kekszet, diót összetörjük, majd hozzáadjuk a mazsolát és összekeverjük őket. Aztán egy másik edényben a Rámát felolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot és a kakaót. Az így elkészült masszát visszatesszük a tűzre és belerakjuk a tojásokat. Csak kis ideig kell főzni, aztán levesszük a tűzről, és az egészet ráöntjük az elején összekevert "kekszre". Végül kanállal rakjuk minyonpapírokba.
Jó étvágyat!

Bűbájkoktél

Hozzávalók:
- 3db citrom
- méz vagy cukor
- 1 banán
- 3 kivi
- 1 narancs
- vanílás cukor
- tejszínhab

Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, és kis darabokra szeljük, majd kb. három teáskanál cukorral vagy mézzel együtt összeturmixoljuk. A kész turmixot meghintjük vaníliás cukorral és tejszínhabot teszünk a tetejére. Nagyon finom magában is, de ajánlatos keksszel vagy piskótával fogyasztani.

Ghúl-koktél

Hozzávalók:
- málnaszörp
- Bolero áfonyás italpor
- víz
- jégkockák

Elkészítés:
A málnaszörpből öntsünk a pohár aljába.
Keverjük bele az italport. Öntsük fel vízzel, és dobjuk bele a jégkockákat.

Madam Rosmerta limonádéja

Hozzávalók:
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál citromlé
- 2 dl hideg buborékos ásványvíz
- jégkocka
- sima langyos víz

Összekevered a mézet egy kevés langyos vízzel. Hozzáadod a 3 evőkanál citromlevet és a 2dl hideg ásványvizet. Jól keverd össze!
Hosszúkás pohárban, hosszú szívószállal, és jéggel fogyaszd!
Igazi hűsítő ital a nyári melegben.



Tökös rétes

Hozzávalók:
- kb. 1,5 kilós tök
- kevés olaj
- 10-15 dkg cukor
- 3 kávéskanál fajéj
- 1 kg levelestészta
- pár evőkanál zsemlemorzsa vagy gríz
- 1 tojás

Elkészítés:
Hámozd meg a tököt, vágd ki a magházát, majd reszeld le egy nagylyukú reszelőn. Párold kevés olajon 10-15 dkg cukorral, 3 kávéskanál fahéjjal, gyakori keverés mellett, amíg el nem párolog a leve (amit a párolás elején eresztett). Ha kész van, hagyd kihűlni. A leveles tésztát szedd három egyenlő részre. Nyújtsd ki, a tepsid méretének megfelelően. Szórj egy csíkban egy evőkanál zsemlemorzsát vagy grízt, majd halmozd rá a kihűlt, párolt tök harmadát. Tekerd össze, tedd be a tepsibe, kend meg a tetejét tojással, majd helyezd a 220°C-ra előmelegített sütőbe.
10 perc múlva nézz be a sütőbe, lassan kezd elkészülni.
Ha úgy ítéled, vedd ki, és már eheted is. (Hidegen még finomabb!)

Az ötletgazda:Bella

 

 

 

 

 

Forrás:www.lumos.hu